Χαλούμι με πέστο Κυπριακό
12 χοντρουλές φέτες χαλούμι
3 ώριμες σφικτές κόκκινες ντομάτες
για το πέστο
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
1 φλιτζ του καφέ ξασπρισμένα αμύγδαλα
1 φλιτζ τσαγιού κεφαλοτύρι,
1 φλιτζ τσαγιού φυλλαράκια δυόσμου
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
Πλένετε και στεγνώνετε τις ντομάτες. Αφαιρείτε τον αφαλό και τη μύτη τους και τις κόβετε σε 12 χοντρές ροδέλες. Τέσσερις για κάθε ντομάτα. Τις αλατίζετε και από τις δυο πλευρές και τις ακουμπάτε σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.
Ετοιμάζετε το πέστο. Στο μπλέντερ του μίξερ σας ρίχνετε κατ’ αρχήν τα αμύγδαλα και τα κάνετε σκόνη. Προσθέτετε 1 φλιτζ του καφέ νερό, τα φυλλαράκια δυόσμου, το κεφαλοτύρι και δουλεύετε το μίγμα καλά μέχρι να γίνει λασπώδες. Ρίχνετε το ελαιόλαδο και το σκόρδο ψιλοκομμένο, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το κτύπημα μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής πολτός.
Βάζετε τις ροδέλες της ντομάτας σε μια πιατέλα. Ψήνετε το χαλούμι στη σχάρα μέχρι να ροδοκοκκινίσει και από τις δυο πλευρές. Σε κάθε ροδέλα ντομάτας βάζετε από πάνω 1 κουτ γλυκού πέστο, ακουμπάτε από πάνω το ψημένο χαλούμι και επάνω του άλλη μια κουταλιά του γλυκού πέστο.
Σερβίρετε το μεζεδάκι ζεστό. Το συνοδεύετε με μια παγωμένη τζιβανία.