Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί τη Λατινική Αμερική
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποίησε τις χώρες της Λατινικής Αμερικής να μην ενισχύσουν τις σχέσεις τους με το Ιράν, την ώρα που ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ετοιμάζεται να αρχίσει μια περιοδεία στην περιφέρεια.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ είπε στους δημοσιογράφους ότι "το καθεστώς στο Ιράν" προσπαθεί "απελπισμένα" να προσεγγίσει όποια χώρα θα μπορούσε να επιδείξει φιλική στάση απέναντί του καθώς δέχεται εντεινόμενες πιέσεις λόγω του πυρηνικού του προγράμματος.
"Καθιστούμε απόλυτα σαφές στις χώρες όλου του κόσμου ότι δεν είναι η στιγμή να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους, τις σχέσεις τους όσον αφορά την ασφάλεια, ούτε τις οικονομικές τους σχέσεις με το Ιράν", είπε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.
Είναι η στιγμή, πρόσθεσε, το Ιράν να αρχίσει να "τηρεί τις διεθνείς του υποχρεώσεις".
Ο Αχμαντινετζάντ αναμένεται να φθάσει αύριο Κυριακή στο Καράκας, όπου θα αρχίσει μια πενθήμερη περιοδεία στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί επίσης τη Νικαράγουα την Τρίτη και κατόπιν την Κούβα και τον Ισημερινό.
Ειδικοί σημείωσαν ότι το Ιράν επαναπροσεγγίζει τη Λατινική Αμερική, ειδικά τις χώρες με αριστερές ηγεσίες, σε μια προσπάθεια να παρακάμψει τις συνέπειες των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες στην Τεχεράνη και για να βρει νέες αγορές.
Τις τελευταίες εβδομάδες η Τεχεράνη απείλησε επανειλημμένα να κλείσει τα Στενά του Χορμούζ, τη θαλάσσια δίοδο από την οποία διέρχεται το 35% του αργού πετρελαίου που μεταφέρεται παγκοσμίως με δεξαμενόπλοια, εάν η Δύση επιβάλει νέες κυρώσεις.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες ανέφερε, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της χώρας, ότι η επίσκεψη του Αχμαντινετζάντ θα γίνει παρά το γεγονός ότι "η ένταση στον Περσικό Κόλπο αυξάνεται τις τελευταίες ώρες λόγω των πιέσεων των Γιάνκηδων".
Η Τεχεράνη διαψεύδει παγίως τους Δυτικούς ισχυρισμούς ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει στρατιωτική διάσταση, όμως μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας δεν πείθεται και έχει επιβάλει μια σειρά κυρώσεων τα τελευταία χρόνια. Οι ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο επέβαλαν νέες κυρώσεις εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να έχει συμφωνήσει "επί της αρχής" να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν.
Η επίσκεψη του Αχμαντινετζάντ αρχικά είχε προγραμματιστεί για τα μέσα του 2011, όμως ο Τσάβες --που είχε επισκεφθεί την Τεχεράνη τον Οκτώβριο του 2010-- διαγνώστηκε ότι έπασχε από καρκίνο και η επίσκεψη αναβλήθηκε.
Η Τεχεράνη έχει υποσχεθεί τα τελευταία χρόνια να κάνει επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων στη Λατινική Αμερική που όμως δεν έχουν ακόμα προχωρήσει.
Η συντηρητική κουβανοαμερικανή Ιλεάνα Ρος-Λέτινεν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, έκανε λόγο για "συναντήσεις τυράννων" αναφερόμενη στο ταξίδι του Αχμαντινετζάντ. "Το Ιράν έχει εργαστεί ενεργά επί χρόνια για να επεκτείνει τις σχέσεις και την επιρροή του στο Δυτικό Ημισφαίριο και έχει βρει πρόθυμους συμμάχους μεταξύ των αντιαμερικανών δυναστών", υποστήριξε η Ρεπουμπλικάνα πολιτικός, χαρακτηρίζοντας τις κυβερνήσεις του Ούγο Τσάβες, του Ντανιέλ Ορτέγα και του Ραφαέλ Κορέα δικτατορίες, παρότι εξελέγησαν δημοκρατικά.
Στην Κούβα, ο Αχμαντινετζάντ ενδέχεται να συναντηθεί με τον γηραιό ιστορικό ηγέτη της χώρας Φιδέλ Κάστρο -- ο οποίος, παρότι επικρίνει ανοιχτά την πολιτική του Ισραήλ, είχε καταφερθεί εναντίον του Αχμαντινετζάντ πέρυσι όταν είχε αρνηθεί το Ολοκαύτωμα. "Δεν υπάρχει τίποτε που να μπορεί να συγκριθεί με το Ολοκαύτωμα", είχε δηλώσει ο Κάστρο στο περιοδικό The Atlantic το 2010.