Τι λένε οι Βέλγοι για το χρέος μας
«Μάχη ενάντια στο χρόνο δίνει η Ελλάδα προκειμένου να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι διαβουλεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για την συμμετοχή τους στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», επισημαίνει η φλαμανδόφωνη εφημερίδα De Morgen σε σημερινή εκτενή ανάλυση που φιλοξενεί υπό τον τίτλο «Οι Έλληνες αγωνίζονται ενάντια στον χρόνο για να ολοκληρώσουν την αναδιάρθρωση του χρέους».
Κατά την εφημερίδα, η σχετική συμφωνία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα, σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών τον Μάρτιο.
Συνεχίζοντας, την ανάλυσή της, η De Morgen υπενθυμίζει ότι η 26η Οκτωβρίου αποτέλεσε μια ανάσα ζωής για την Ελλάδα, καθώς συμφωνήθηκε το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% προκειμένου η χώρα να απαλλαγεί από το βαρύ φορτίο των υπερβολικών ελλειμμάτων και του υπέρογκου χρέους. Σημειώνεται δε ότι η συμφωνία για την συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο κούρεμα θεωρείται προαπαιτούμενο για να αποκτήσει σάρκα και οστά η νέα δανειακή συμφωνία.
Ωστόσο, παρατηρεί η εφημερίδα, οι διαβουλεύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, ενώ τα χρονικά περιθώρια έχουν αρχίσει να γίνονται ασφυκτικά για την Ελλάδα, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της νέας δανειακής συμφωνίας και να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου ύψους 89 δισ. ευρώ.
Όπως σημειώνεται, οι συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του χρέους παρουσιάζουν προβλήματα, καθώς υπάρχουν πολλές νομικές πτυχές που χρήζουν αποσαφήνισης. Τα πλέον ακανθώδη ζητήματα είναι - κατά την εφημερίδα - η αξία των νέων ομολόγων και ο εθελοντικός χαρακτήρας του κουρέματος.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το εύρος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην συμφωνία παραμένει άγνωστο, γεγονός που καθιστά αβέβαιη την επιτυχία του προγράμματος,. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό - συνεχίζει - ότι τα hedge funds απειλούν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην συμφωνία εάν δεν εισακουστούν οι επιθυμίες τους, ποντάροντας ότι σε περίπτωση στάσης πληρωμών από την πλευρά της Ελλάδας θα τους καταβληθούν αποζημιώσεις. Κατά την εφημερίδα, η επιμονή της Ελλάδας να επιβληθούν ρήτρες που θα καθιστούν δυνατή μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους στο μέλλον αποτελεί αντικίνητρο για πολλές τράπεζες, οι οποίες, εύλογα, φοβούνται ότι εν ευθέτω χρόνω θα ξαναβρεθούν στην ίδια θέση.
Καταλήγοντας, η εφημερίδα σημειώνει ότι η ΕΚΤ δεν θα συμμετάσχει στην συμφωνία γεγονός που όμως καθιστά την θέση της ακόμα πιο επισφαλή, στο βαθμό που διακρατεί ελληνικά ομόλογα αξίας 45 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, η γαλλόφωνη εφημερίδα LE SOIR δημοσιεύει άρθρο με τίτλο « Η Ελλάδα προκαλεί εκ νέου ανησυχίες», το οποίο εστιάζει στην κατάσταση στην Ευρώπη, αλλά κυρίως στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το άρθρο, η Ελλάδα προκαλεί και πάλι μεγάλη ανησυχία, παρά το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής, στα τέλη Οκτωβρίου, μιλούσε για "οριστική λύση'' για τη χώρα, προβλέποντας ένα νέο σχέδιο στήριξης συνοδευόμενο από μερική και εθελοντική αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της (κατά 50%) από τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με την Αθήνα, όπως το επιβεβαίωσε και η Επιτροπή, η συμφωνία επίκειται.
Ωστόσο, σημειώνει η SOIR, αυτή η λύση δεν θα είναι οριστική και δεν θα μπορέσει να επαναφέρει σε καλό δρόμο τα δημοσιονομικά της Ελλάδας. Το ΔΝΤ φαίνεται να ταυτίζεται με αυτή την άποψη, κατά το γερμανικό Τύπο, καθώς μάλλον αυτό ήταν το μήνυμα που μετέδωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στην 'Αγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα το κούρεμα θα είναι μερικό, στην πραγματικότητα κατά 35%. Οι ιδιώτες πιστωτές θα λάβουν, σε αντάλλαγμα, τίτλους μισής αξίας σε σχέση με το αρχικό ποσό, αλλά θα είναι έντοκοι. Οι πιστωτές θα προσπαθήσουν λοιπόν να αναπληρώσουν, με τόκους, ένα μέρος αυτού που χάνουν σε κεφάλαιο. Το βάρος του χρέους θα παραμείνει μεγάλο, αντιπροσωπεύοντας το 120% του ΑΕΠ το 2020.
«Εκτός και αν υποθέσουμε ότι η Τρόικα έκανε λάθος στις προβλέψεις της. Μέχρι τώρα, υποτίμησε συστηματικά το θέμα των επιπτώσεων της λιτότητας στην ανάπτυξη. Και το ΔΝΤ αρχίζει πλέον να παραδέχεται ότι μία υπερβολική λιτότητα, σε υπερβολικά μικρό χρονικό διάστημα, σκοτώνει την ανάπτυξη και συμβάλλει στην επιδείνωση των δημοσιονομικών. Ίσως, όμως, να είναι νωρίς ακόμα να το παραδεχθεί, διότι θα πρέπει ταυτόχρονα να αναγνωρίσει είτε την ματαιότητα της αποστολής της, είτε την ανάγκη ενός σαφώς μεγαλύτερου "κουρέματος" του ελληνικού χρέους και μεγάλης αύξησης των δανείων στήριξης προς την Ελλάδα, πολύ περισσότερα από τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ που αναμένονται έως το 2014», καταλήγει η SOIR.