Ο Καναδάς υποστηρίζει αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού
Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι για να λυθεί το Κυπριακό, όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν και να ενεργήσουν με την αναγκαία καλή θέληση, και διαβεβαίωσε ότι η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να υποβάλλει ρεαλιστικές και λογικές προτάσεις με καλή πίστη, με στόχο την επίτευξη περαιτέρω προόδου.
Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του, ο κ. Πεκ είπε ότι ο Καναδάς και η Κύπρος συνδέονται με μια μακροχρόνια δυνατή φιλία και υπενθύμισε ότι ο Καναδάς συμμετείχε στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το 1963 έως το 1993, και ότι 28 Καναδοί έχασαν τη ζωή τους κατά την υπηρεσία τους στην Κύπρο.
Ο κ. Πεκ αναφέρθηκε και στη σθεναρή και αδιάλειπτη αμυντική σχέση μεταξύ Καναδά και Κύπρου, αναγνωρίζοντας ότι η Κύπρος, ως σταθερό μέλος της ΕΕ, συμβάλλει σημαντικά στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας του για τη βοήθεια που παρείχε η Κύπρος σε Καναδούς πολίτες κατά την διάρκεια εκκένωσης του Λιβάνου το 2006.
Αναφερόμενος στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο επιχειρηματικός σύνδεσμος Κύπρου-Καναδά, που συστάθηκε πέρυσι, θα αυξήσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ο κ. Πεκ συνεχάρη την Κυπριακή Δημοκρατία για την επερχόμενη Προεδρία της ΕΕ, σημειώνοντας ότι ο Καναδάς διατηρεί μια στενή συνεργασία με την ΕΕ, η οποία οδήγησε στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση μιας Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας και μιας συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας, κάτι που θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών.
Στην αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις εγκάρδιες σχέσεις και τη συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο και τον Καναδά, σημειώνοντας ότι η αμοιβαία εμπιστοσύνη στις διμερείς σχέσεις επιβεβαιώθηκαν κατά την πρόσφατη συνεργασία των δύο χωρών για την αποχώρηση των καναδικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέσω Κύπρου.
Είπε, επίσης, ότι η Κύπρος εκτιμά πολύ τις σχέσεις της με τον Καναδά και διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα είναι πάντοτε έτοιμη να βοηθήσει και να συνεργαστεί, σε διάφορους τομείς, προς αμοιβαίο όφελος, και εξέφρασε τη βαθειά εκτίμηση του λαού της Κύπρου για τη συμμετοχή του Καναδά στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Οσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στο όραμά του για μιαν επανενωμένη Κύπρο, και σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του ως Πρόεδρος, το 2008, αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για έξοδο από το αδιέξοδο και επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες με την τ/κ πλευρά, είπε ότι η ε/κ πλευρά επιδεικνύει συνεχώς την πολιτική της βούληση για έναν αμοιβαίο και ειλικρινή συμβιβασμό που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και προβλέπει ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.
Είπε, επίσης, ότι το κλειδί για επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου, το συντομότερο δυνατό, είναι η δέσμευση σε αυτή τη βάση, προσθέτοντας ότι απομένει περιορισμένος χρόνος μέχρι την επόμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και ως εκ τούτου, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, οι αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την τελευταία μας συνάντηση στο Greentree τον Οκτώβριο πρέπει να εφαρμοστούν.
''Προς αυτές η πλευρά μας παραμένει δεσμευμένη και εργάζεται ενεργά. Είναι, ως εκ τούτου, πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι η τ/κ ηγεσία υποβάλλει προτάσεις που ακυρώνουν τις συγκλίσεις οι οποίες επιτεύχθηκαν σε ουσιώδη κεφάλαια του Κυπριακού ή αποφεύγει τη συζήτηση σε βασικά θέματα, προκαλώντας σοβαρή οπισθοδρόμηση και αναιρώντας οποιαδήποτε πρόοδο στις συνομιλίες'', είπε.
Πρόσθεσε ότι είναι υψίστης σημασίας όλες οι πλευρές να επιδείξουν καλή θέληση και την απαραίτητη ευελιξία, και ότι οι λεκτικοί εκφοβισμοί της Αγκυρας και οι απειλές εναντίον της άσκησης από την Κυπριακή Δημοκρατία του κυριαρχικού της δικαιώματος για έρευνα και εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, ή εναντίον της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, παρεμβάλλουν εμπόδια και προκαλούν.
Περαιτέρω, δηλώσεις από τον Τούρκο Πρωθυπουργό οι οποίες αποκλείουν εδαφική αναπροσαρμογή, όπως την επιστροφή των Βαρωσίων, της Μόρφου και της Καρπασίας δεν είναι εποικοδομητικές στις προσπάθειες επίτευξης λύσης, και αυτό είναι λυπηρό, αφού η ανακάλυψη νέων πηγών ενέργειας από την Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν για το κοινό όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου, είπε.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες επίτευξης λύσης, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία και οι Τ/κ θα επιδείξουν την ίδια καλή πίστη που επιδεικνύει η ε/κ πλευρά.