Ενδεχόμενη υποβάθμιση κυπριακής οικονομία από S&P’s
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου, τη Δευτέρα ο οίκος Standard & Poor’s ανακοίνωσε ότι διατηρεί τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε «ΒΒΒ» και υπό αρνητική παρακολούθηση, θέτοντας επίσης τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση υπό αρνητική παρακολούθηση.
Σύμφωνα με τον οίκο Standard & Poor’s ο λόγος για την εν λόγω απόφαση του, πέραν από την ανησυχία του που επισημάνθηκε στις προηγούμενες αποφάσεις του, για την προώθηση δημοσιονομικής εξυγίανσης και την έκθεση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στα ελληνικά ομόλογα, είναι τώρα η εμβάθυνση των πολιτικών και χρηματοοικονομικών προβλημάτων εντός της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.
Ο οίκος, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, πιστεύει ότι τα πιο πάνω προβλήματα της Ευρωζώνης επενεργούν περιοριστικά στη δανειοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μειώνοντας έτσι τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και κατ’ επέκταση τη δυνατότητα διατηρήσιμης μείωσης του ποσοστού του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ.
Περαιτέρω, θεωρεί ότι η αδυναμία των Ευρωπαίων πολιτικών να ελέγξουν τη χρηματοοικονομική κρίση αντανακλά δομικές αδυναμίες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων εντός της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αρνητικές συνέπειες στην αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η αναθεώρηση του καθεστώτος παρακολούθησης θα εστιαστεί κυρίως σε κριτήρια που αφορούν πολιτικά και νομισματικά αποτελέσματα.
Οσον αφορά στα πολιτικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, τυχόν επιδείνωση των θεσμών αναφορικά με τη συνέπεια, προβλεψιμότητα και αποτελεσματικότητα του συντονισμού της πολιτικής μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης θα επιτείνει τις τρέχουσες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος να πετύχει εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, ενώ θα επιδράσει αποτρεπτικά στις ροές κεφαλαίων από μη-κατοίκους Κύπρου.
Σχετικά με τα νομισματικά αποτελέσματα, ο οίκος Standard & Poor’s θα ανασκοπήσει το πλαίσιο πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της επίδρασης του στις συνθήκες της κεφαλαιαγοράς, στην πραγματική οικονομία και στην πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αν συμπεράνει ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα είναι αποτελεσματική στο μετριασμό των οικονομικών και χρηματοοικονομικών κλυδωνισμών, τότε θα μειώσει την αξιολόγηση της Κύπρου.
Η αναθεώρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί όσο το δυνατό πιο σύντομα μετά την Ευρωπαϊκή συνάντηση κορυφής στις 9 Δεκεμβρίου. Η σχετική αξιολόγηση της Κύπρου ενδεχόμενα να χαμηλώσει μέχρι και 2 βαθμίδες ανάλογα με τα πιο πάνω πολιτικά και νομισματικά κριτήρια της Ευρωζώνης. Σε αντίθετη περίπτωση, η υφιστάμενη αξιολόγηση μπορεί να επιβεβαιωθεί αν ο οίκος Standard & Poor’s πεισθεί ότι λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα πολιτικής, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών.
Το Υπουργείο θεωρεί αυτονόητο ότι η υιοθέτηση εκ μέρους του οίκου Standard & Poor’s των πιο πάνω κριτηρίων αξιολόγησης που αφορούν τους θεσμούς και τις πολιτικές σε επίπεδο Ευρωζώνης αναμένεται να επηρεάσει τις αξιολογήσεις όλων των κρατών μελών της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, και ότι επιτάσσει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων οικονομικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο ώστε να μετριασθούν οι επιπτώσεις των εν λόγω αξιολογήσεων.
Στις 27 Οκτωβρίου 2011, οι Standard & Poor’s υποβάθμισαν την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα από «ΒΒΒ+», ενώ τη διατήρησε υπό αρνητική παρακολούθηση, στην οποία είχε τοποθετηθεί στις 12 Αυγούστου 2011. Ταυτόχρονα, υποβάθμισε την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε «Α-3» από «Α-2».