Τάρτα με μήλα και σάλτσα λευκής σοκολάτας
Για τη ζύμη
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γραμ φρέσκο βούτυρο κομμένο σε κομματάκια σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουτ σούπας ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
3 γραμ μπέικιν πάουντερ
2 αβγά
για τη γέμιση
6 πράσινα μήλα
1 φλιτζ του καφέ ζάχαρη
1 σφινάκι λικέρ αμαρέτο
1 κουτ σούπας καφέ ζάχαρη για το πασπάλισμα της τάρτας
για τη σάλτσα λευκής σοκολάτας
150 γραμ λευκή σοκολάτα
400 γραμ φρέσκο γάλα
Ετοιμάζετε τη ζύμη της τάρτας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι και ρίχνετε μια πρέζα αλάτι, πασπαλίζετε με το μπέικιν πάουντερ , ανακατεύετε καλά τα υλικά και ρίχνετε τα κομματάκια του βουτύρου.
Ζυμώνετε με το χεράκι σας μέχρι να δημιουργηθεί μια θρουλιαστή ζύμη. Ρίχνετε μέσα στη ζύμη τα 2 αβγά και ζυμώνετε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία βουτυράτη ζύμη.
Τη τυλίγετε με μεμβράνη κουζίνας και τη βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Ετοιμάζετε τη γέμιση. Καθαρίζετε τα πράσινα μήλα από τη φλούδα και τα κουκούτσια. Παίρνετε τα 3 τα κόβετε σε μικρά κομματάκια, τα βάζετε σε ένα κατσαρολάκι, τα πασπαλίζετε με τη καφέ ζάχαρη, το λικέρ και τα σκεπάζετε με λίγο νεράκι. Τα βράζετε καλά για μερικά λεπτά και μέχρι να εξατμιστεί το νερό. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα κτυπάτε στο μίξερ να γίνουν πολτός.
Βουτυρώνετε μια στρογγυλή φόρμα της τάρτας , ανοίγετε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο που να καλύπτει τον πάτο και τα τοιχώματα της ταρτιέρας και τη τοποθετείτε μέσα.
Ρίχνετε τη μαρμελάδα των μήλων που φτιάξατε και κόβετε τα υπόλοιπα 3 μήλα σε λεπτές φετούλες. Σκεπάζετε τη μαρμελάδα με τις φετούλες του μήλου, πασπαλίζετε με 1 κουτάλι καφέ ζάχαρη και τη ψήνετε στο φούρνο στους 170ο για 35-45 λεπτά και μέχρι να ψηθεί η ζύμη. Τη βγάζετε και την αφήνετε να κρυώσει.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα λευκής σοκολάτας. Ζεσταίνετε το φρέσκο γάλα, το αρωματίζετε με ό,τι λικέρ θέλετε, ψιλοκόβετε τη λευκή σοκολάτα, τη ρίχνετε μέσα και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα.
Σερβίρετε τη τάρτα σε στρογγυλή πιατέλα και τοποθετείτε τη σάλτσα δίπλα ζεστή σε μια σαλτσιέρα.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μήλα με αχλάδια όπου η τάρτα θα γίνει εξ’ ίσου ενδιαφέρουσα, αντί όμως να χρησιμοποιήσετε λικέρ αμαρέτο, χρησιμοποιήστε γλυκό κρασί.