Ο ΟΗΕ καταγγέλλει το Μπαχρέιν
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε ότι στο Μπαχρέιν δεν έχουν προσαχθεί στη δικαιοσύνη τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που βασάνισαν ανθρώπους στη διάρκεια της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον Φεβρουάριο, ενώ πρόσθεσε ότι η Μανάμα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί υπερβολική βία εναντίον πολιτών.
"Εξακολουθούμε να λαμβάνουμε αναφορές για την καταστολή μικρών διαδηλώσεων στο Μπαχρέιν", ανέφερε η Νάβι Πιλάι σε χθεσινή ανακοίνωσή της.
"(...) Παρόλο που κάποιοι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας φέρονται να έχουν συλληφθεί, δεν έχουμε δει ακόμη να δικάζονται μέλη των δυνάμεων ασφαλείας για τους τραυματισμούς και τους θανάτους αμάχων", συνέχισε η Πιλάι.
Τα σχόλιά της γίνονται μετά τη δημοσιοποίηση τον προηγούμενο μήνας μίας έκθεσης, τη διεξαγωγή της οποίας είχε ζητήσει η Μανάμα. Αυτή η έκθεση απέρριψε τους ισχυρισμούς της σουνιτικής κυβέρνησης ότι το Ιράν είχε ενορχηστρώσει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, στις οποίες πήραν κυρίως μέρος σιίτες -που αποτελούν και την πλειοψηφία των κατοίκων του Μπαχρέιν-, ενώ είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κρατούμενοι είχαν βασανιστεί μέχρι θανάτου.
Αξιωματούχοι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ συναντήθηκαν με κυβερνητικούς αξιωματούχους, θύματα βίας και διάφορες οργανώσεις προτού ενημερώσουν την Πιλάι, η οποία υπογράμμισε ότι οι αξιωματούχοι που προέβησαν σε βασανιστήρια πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.
"Αυτή η ατιμωρησία, σε όλα τα επίπεδα, αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην εθνική συμφιλίωση", επεσήμανε η Ύπατη Αρμοστής.
"Οι αρχές του Μπαχρέιν πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, περιλαμβανομένης της χωρίς όρους απελευθέρωσης όσων έχουν καταδικαστεί από στρατοδικεία και όσων περιμένουν να δικαστούν απλώς και μόνο επειδή εξάσκησαν τα βασικά τους δικαιώματα", υπογράμμισε η Πιλάι.
Νωρίτερα χθες η κυβέρνηση του Μπαχρείν είχε ανακοινώσει ότι θα επαναπροσλάβει όλους τους δημόσιους υπαλλήλους που είχε απολύσει επειδή πήραν μέρος στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, σύμφωνα με τις υποδείξεις της έκθεσης.
Εξάλλου οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι η πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 53 εκατομμυρίων δολαρίων στο Μπαχρέιν εξαρτάται από την εφαρμογή των προτάσεων της έκθεσης.