"Ροκανίζουν" τις ελληνοκυπριακές περιουσίες
27/11/2011
Σε πραγματικό "δούρειο ίππο" των ελληνοκυπριακών επιδιώξεων, όσον αφορά τις πτυχές του περιουσιακού και του εδαφικού, μετατρέπεται μέρα με τη μέρα η δράση της επιτροπής αποζημιώσεων της Τουρκίας στα κατεχόμενα, η οποία καταφέρνει, ολοένα και σε μαζικότερο βαθμό, να βάζει χέρι στις κατεχόμενες ελληνοκυπριακές περιουσίες, δρομολογώντας αυτές προς νομική πλέον τουρκοποίησή τους και αποδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα ελληνοκυπριακά επιχειρήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Την επισήμανση αυτή είχε κάνει ο ίδιος ο γενικός εισαγγελέας προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το μέγεθος του πλήγματος που έχει επέλθει μέχρι σήμερα, λέγοντας πως η Γενική Εισαγγελία δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία για τεκμηριωμένα συμπεράσματα.
Μια συγκριτική, ωστόσο, ανάλυση, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα "Πολίτης", των δεδομένων που η ίδια η επιτροπή αποζημιώσεων δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της αναφορικά με τις ελληνοκυπριακές αιτήσεις που δέχεται καθώς και με τις αιτήσεις που μέχρι σήμερα έχει εξετάσει, δίδει το μέγεθος της ζημιάς.
Συγκεκριμένα, προκύπτει ότι αυτήν τη στιγμή η επιτροπή αποζημιώσεων έχει ήδη συγκεντρώσει τις αιτήσεις που αφορούν το 3,3% του συνόλου των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και το 10%, και πλέον, της έκτασης των ελληνοκυπριακών κατεχόμενων ακινήτων που "δυσκολεύουν" εις βάρος της τουρκοκυπριακής πλευράς, τη διαπραγμάτευση του περιουσιακού.
Αν ωστόσο η πολιτική απόφαση της Τουρκίας για μαζική τουρκοποίηση ελληνοκυπριακών ακινήτων (με τη μέθοδο των "απαλλοτριώσεων", μέσω αποζημιώσεων) λάβει σάρκα και οστά, τότε πολύ σύντομα το κεφάλαιο του περιουσιακού, με τη μορφή που συζητιέται στο τραπέζι των συνομιλιών, καμία σχέση θα έχει με τα δεδομένα επί του εδάφους.
Για τις 277 ε/κ αιτήσεις που έφτασαν στο τελικό στάδιο εξέτασης η επιτροπή εξηγεί ότι αυτές αφορούν συνολική έκταση 9 εκατομμυρίων τ.μ. (για τα 2 εκατομμύρια τ.μ. οι αιτητές απέσυραν το ενδιαφέρον τους ή η επιτροπή διαπίστωσε ότι οι αιτητές δεν μπορούν να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους).
Η μεθοδολογία που ακολουθήσαμε για ανάλυση της δράσης της επιτροπής βασίζεται στον μέσο όρο έκτασης γης που η καθεμιά από τις 277 αιτήσεις αφορά. Κι ο μέσος όρος αυτός ανέρχεται στα 32.500 τ.μ. ανά αίτηση (αν και οι αιτήσεις που προστέθηκαν εσχάτως στα συρτάρια της επιτροπής λογικά αφορούν μεγαλύτερες εκτάσεις από τις αρχικές και προχωρημένες πλέον αιτήσεις, μιας και αποτελούν λίγο ώς πολύ τις "πλούσιες" αιτήσεις που εκκρεμούσαν στο ΕΔΑΔ προ της γνωστής απόφασης στην υπόθεση Δημόπουλος).
Το σύνολο τώρα των ελληνοκυπριακών κατεχόμενων περιουσιών (βάσει στοιχείων που τα ΗΕ έχουν καταθέσει στις συνομιλίες για το Κυπριακό) ανέρχεται στα 2,1 δισ. τετραγωνικά μέτρα γης (περίπου 1.575.000 σκάλες γης).
Το 1/3 από το σύνολο των κατεχόμενων περιουσιών υπολογίζεται ότι θα επιστρέψει και πάλι σε ελληνοκυπριακά χέρια μέσω των εδαφικών αναπροσαρμογών, που κατά πάσα πιθανότητα θα συνοδεύουν μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού (αν ισχύσει ο χάρτης του σχεδίου Ανάν, τότε περίπου 465.000 σκάλες γης επιστρέφουν σε ελληνοκύπριους ).
Επιπρόσθετα, ακόμα 1/3 ελληνοκυπριακών περιουσιών, αντιστοιχεί εξουδετερώνεται με τη διαφορά στις αξίες των ακινήτων, μιας και οι τ/κ περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές εμπίπτουν πλέον σε ιδιαιτέρως αναπτυγμένες περιοχές) στις 435.000, τ/κ ιδιοκτησίας, σκάλες γης στις ελεύθερες περιοχές.
Με αυτήν την ανάλυση των εμπειρογνωμόνων των ΗΕ η σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση στο περιουσιακό εστιάζεται στις διευθετήσεις που θα πρέπει να συμφωνηθούν για τις περίπου 500.000 εναπομείνασες ε/κ σκάλες γης, δηλαδή τα περίπου 665 τετραγωνικά μέτρα ε/κ γης στα κατεχόμενα.
Ωστόσο, γίνεται κατανοητό ότι τα δεδομένα υπό τα οποία διεξάγονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις είναι σε μεγάλο βαθμό αλλοιωμένα, από τη στιγμή που η επιτροπή έχει στα χέρια ήδη 70 εκατομμύρια τ.μ. ελληνοκυπριακής γης.
Η απειλή της επιτροπής αποζημιώσεων αποκτά ακόμα πιο αρνητικές διαστάσεις, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι μήνα με το μήνα ο ρυθμός ε/κ αιτήσεων προς την επιτροπή αυξάνεται ραγδαία.
Και αυτός ο ρυθμός δεν φαίνεται να επηρεάστηκε από την είδηση ότι η Τουρκία θα επεκτείνει για ακόμα δυο χρόνια την προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τις 23 Δεκεμβρίου 2011 στις 23 Δεκεμβρίου 2013.
Μέχρι την περασμένη Πέμπτη η επιτροπή είχε δεχθεί συνολικά 2.414 αιτήσεις
Κατά το 2009, κάθε μήνας συνοδευόταν από περίπου 2-7 αιτήσεις. Ωστόσο, μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Δημόπουλος (τον Μάρτη του 2010) και τη σχετική αναγνώριση της επιτροπής αποζημιώσεων, ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων ανά μήνα αυξήθηκε για να εκτοξευθεί στα ύψη κατά το 2011.
Διαβάστε Επίσης
Ανακτήθηκε η επικοινωνία με το “Φόβο”
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος κατάφερε να ανακτήσει τη χαμένη επικοινωνία με το ρωσικό διαστημόπλοιο “Φόβος” (Phobos).
"Παράνομη η Τουρκία"
Παράνομη χαρακτήρισε ο Γιαννάκης Ομήρου την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε εξόρυξη εντός της λεγόμενης ΑΟΖ των Τουρκοκυπρίων.
Δ. Συλλούρης: Καλά κάνει ο Αρχιεπίσκοπος!
Ο κάθε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κάθε παράγοντας, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος δεν πρέπει να εξαιρείται από το ενδιαφέρον του για την Κύπρο.
Τελευταία Σχόλια
Sign in using Facebook