Εξαγωγές-επενδύσεις στο επίκεντρο επιχειρηματικού φόρουμ
Πενήντα ισχυροί επιχειρηματικοί και επενδυτικοί όμιλοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), στους τομείς της ενέργειας, των τραπεζών, του real estate, του τουρισμού, των υποδομών και των προηγμένων γεωργικών εφαρμογών, θα συμμετάσχουν στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνεται στις 11 και 12 Ιανουαρίου στο Λαγονήσι, στο οποίο θα συμπροεδρεύσουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Σεϊχης Αμπντάλα Μπιν Ζάγιεντ Αλ Ναχίαν.
Την εναρκτήρια ομιλία θα εκφωνήσει ο κ. Πάγκαλος, που έχει και την πρωτοβουλία της διοργάνωσης και θα ακολουθήσουν ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, οι οποίοι θα περιγράψουν το πολιτικό πλαίσιο, επιβεβαιώνοντας την πολιτική βούληση της Ελλάδας για ενδυνάμωση της συνεργασίας με τις αραβικές χώρες, με τις οποίες διατηρεί ισχυρούς παραδοσιακούς δεσμούς.
Το επιχειρηματικό φόρουμ με τα Εμιράτα, που αποτελεί προϊόν μακράς προετοιμασίας και ανταλλαγής επισκέψεων υψηλού επιπέδου - με πρώτη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αμπού Ντάμπι το 2006 - ανοίγει το πεδίο συνεργασίας με τις χώρες του Κόλπου, καθώς εντός των προσεχών μηνών θα ακολουθήσουν ανάλογα φόρα με το Κατάρ και με το Κουβέιτ.
Στόχος της ελληνικής πλευράς, το διήμερο της Τετάρτης και Πέμπτης στο Λαγονήσι, είναι να αναδείξει τις εξαγωγικές δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων στα Εμιράτα καθώς και τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των προγραμμάτων αποκρατικοποίησης, που μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για τις επιχειρήσεις και τα funds των Εμιράτων, τα οποία εκπροσωπούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο, τόσο στον κρατικό όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
«Είναι ένα καλά προετοιμασμένο επιχειρηματικό φόρουμ από το καλοκαίρι. Εχουμε αποστείλει στην άλλη πλευρά ώριμα επενδυτικά προγράμματα και ολοκληρωμένες προτάσεις, που αφορούν τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα», σημειώνεται από το Γραφείο του Αντιπροέδρου.
Η διοργάνωση των τριών επιχειρηματικών φόρουμ με τις σημαντικότερες χώρες του Κόλπου εκτιμάται ως μια σημαντική κίνηση που εντάσσεται στην προώθηση της αναπτυξιακής πορείας της Ελλάδας, σε μια εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία για τη χώρα.
Χαρακτηριστικό της σημασίας που αποκτά η διοργάνωση με τα Εμιράτα, είναι αφενός η υψηλή εκπροσώπηση των ομίλων και κρατικών φορέων, αφ΄ετέρου το ευρύ φάσμα των κλάδων που συμμετέχουν. Μεταξύ αυτών, η Securities and Commodities Authority, που αποτελεί την εποπτεύουσα Αρχή της κεφαλαιαγοράς των Εμιράτων, το Abu Dhabi Fund for Development, που ανήκει στην κυβέρνηση του Εμιράτου του Αμπού Ντάμπι ( το μεγαλύτερο από τα Επτά Εμιράτα) και χρηματοδοτεί δράσεις στις υποδομές, κυρίως στη γεωργία, η Abu Dhabi National Oil Company που καλύπτει όλες τις δραστηριότητες της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, η International Petroleum Investment Co, που πραγματοποιεί επενδύσεις ανά τον κόσμο στον τομέα της ενέργειας, η Abu Dhabi Investment Council, που επενδύει σε ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο παγκοσμίως, η Sarjah investment and Development Authority, επενδυτική αρχή του Εμιράτου Σάρια, η Abu Dhabi Ports Co, κύριος φορέας διαχείρισης και ανάπτυξης λιμένων και βιομηχανικών ζωνών στο Αμπού Ντάμπι, η Etihad Airways κύρια αεροπορική εταιρία του Εμιράτου και η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΑΕ, τραπεζικοί όμιλοι όπως η National Bank of Abu Dhabi, η Abu Dhabi Commercial Bank, η Mashrek Bank, το χρηματιστήριο του Αμπού Ντάμπι, εταιρίες αλουμινίου, υποδομών και υψηλών γεωργικών εφαρμογών.
Τις ομιλίες των υπουργών θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των Γενικών Γραμματέων Γιώργου Πετράκου και Πέτρου Σελέκου και του Ειδικού Γραμματέα Νίκου Ματζούφα, οι οποίοι θα αναπτύξουν το νομοθετικό πλαίσιο για τις επενδύσεις, εστιάζοντας στο fast track και τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ για τις αποκρατικοποιήσεις θα μιλήσει ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνος Μητρόπουλος.
Για το απόγευμα της ίδιας μέρας έχουν προγραμματιστεί πέντε στρογγυλά τραπέζια, με διαφορετική θεματολογία, 25μελή σύνθεση και διαδραστική λειτουργία. Το πρώτο αφορά τη βιομηχανία - αλουμινίου, σιδήρου, τροφίμων και γεωργίας - το δεύτερο την ενέργεια -πετρέλαιο και φυσικό αέριο - το τρίτο την αξιοποίηση ακινήτων (real estate) και τον τουρισμό, το τέταρτο τις υποδομές και τις μεταφορές και το πέμπτο, τις τράπεζες και τα χρηματιστήρια.
Η Πέμπτη, δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης είναι αφιερωμένη στις τετ α τετ επιχειρηματικές συναντήσεις, οι οποίες αναμένονται με ενδιαφέρον, καθώς πολλές ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στα Εμιράτα και το διμερές εμπόριο ακολουθεί ανοδική πορεία, με θετικό μάλιστα ισοζύγιο για την ελληνική πλευρά.