Στα 18 δις δολάρια τα άμεσα οφέλη από φυσικό αέριο
Ο κ. Παπαναστασίου έδωσε διάλεξη με τίτλο «Στρατηγική ορθής διαχείρισης της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου-φυσικού αερίου για την Κύπρο», στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Αμμοχώστου στη Λεμεσό. Ο κ. Παπαναστασίου χαρακτήρισε το φυσικό αέριο ως το καύσιμο του αιώνα και τόνισε την ανάγκη σωστής οικονομικής και περιβαλλοντικής διαχείρισης. Επίσης, έκανε λόγο για τις πολιτικές και τεχνικές προκλήσεις, όπως η αντιπαράθεση Λιβάνου Ισραήλ, οι παρεμβάσεις της Τουρκίας, τα βαθιά νερά (1700 – 2500m) και το σεισμογενές της περιοχής. Από την άλλη, αναφέρθηκε και στους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση αδιαφάνειας και βραχυπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατά τη διάλεξη αναδείχθηκε και το μείζον θέμα της υποδομής για μεταφορά του φυσικού αερίου στις αγορές. «Λόγω των πολιτικών προβλημάτων και του Κυπριακού, μεταφορά φυσικού αερίου από αγωγό στην Τουρκία δεν φαίνεται δυνατή, ενώ οι τεχνικές δυσκολίες για αγωγούς σε Ελλάδα – Ισραήλ και Κύπρου καθιστούν το εγχείρημα δυσχερές και ασύμφορο», είπε ο κ. Παπαναστασίου και πρόσθεσε ότι η υγροποίηση είναι η καλύτερη λύση, ωστόσο, σημείωσε, πρέπει να βρεθεί κατάλληλος χώρος και να υπάρξουν οι σωστές υποδομές που λαμβάνουν υπόψη και τη διαχείριση του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον Καθηγητή ο καταλληλότερος χώρος είναι το Βασιλικό και το κόστος για το έργο φτάνει τα 10 δις ευρώ.
Ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε επίσης στη διάλεξή του ότι η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου πρέπει να συνοδοιπορεί με το σεβασμό του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των θαλασσών και παραλιών της Κύπρου, τονίζοντας ότι «το οικόπεδο 1 και 2 να εξαιρεθούν για περιβαλλοντικούς και άλλους λόγους από την έρευνα στο στάδιο αυτό».
Κατά τη διάλεξη προτάθηκε η δημιουργία Κυπριακού φορέα υδρογονανθράκων, ο οποίος σύμφωνα με τον Καθηγητή πρέπει να είναι κυβερνητικός και να έχει ρυθμιστικό, εποπτικό, διαχειριστικό και συμβουλευτικό ρόλο. «Η συμβουλευτική επιτροπή πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης» ανέφερε, ενώ προτάθηκε ακόμα η δημιουργία Κυπριακής Εταιρείας Πετρελαίων, Φυσικού Αερίου και κυπριακού ταμείου επενδύσεων εσόδων φυσικού αερίου.